Volg ons

0639448425
vtv.meertuinders@gmail.com

Ingrediënten voor 4 personen:
600 gram vastkokende aardappelen
2 kleine courgettes
peper en zout
1 teentje knoflook (uit de knijper)
2 eieren
1 dl room en 1,5 dl melk
75 gram geraspte kaas (Parmezaanse en/of pittige oude kaas) + eventueel wat extra voor de bovenlaag.
1 theelepel rozemarijn vers of gedroogd of een mengsel van mediterrane kruiden.

Aardappel – courgette schotel

Voorbereiden:
Boen de aardappelen schoon en kook ze in circa 15 minuten in weinig water en wat zout halfgaar.
Laat ze afkoelen, pel de aardappelen en snijd ze in plakken.
Maak de courgettes schoon en snijdt ze in plakken van ongeveer 1 cm (niet dikker).
Bestrooi de courgetteplakken aan beide zijden licht met zout, leg ze in een vergiet en laat ze daar ongeveer een uur uitlekken.
Leg de plakjes aardappel en courgette dakpansgewijs in een lage ingevette ovenschaal of kleine braadslede.

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Klop 2 eieren met de room en melk door elkaar.
Roer versgemalen peper, de rozemarijn, de knoflook en de kaas er door. Eventueel beetje zout.
Schenk het mengsel gelijkmatig over het gerecht en strooi er eventueel nog wat kaas over.
Bak het gerecht in ongeveer 35 a 40 minuten in het midden van de oven gaar.
Heerlijk bij gekruide vleesgerechten.

Ingrediënten voor 4 personen:
2 (grote) pastinaken
2 uien
2 teentjes knoflook
olijfolie
6 dl groentebouillon
6 el mosterd
1 dl slagroom
zout
chorizoworst in kleine stukjes
staafmixer

Pastinaaksoep

Bereiden:
Schil de pastinaak en snijd hem in blokjes.
Pel de uien en snijd ze in ringen.
Pel en snipper de knoflook.
Verhit de olie in een pan en fruit de uien en de knoflook glazig.
Voeg de bouillon toe.
Voeg de pastinaak toe en breng het geheel aan de kook.
Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken op laag vuur.
Roer de mosterd er doorheen.
Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer fijn.
Roer de slagroom door de soep en breng de soep nogmaals op temperatuur (niet laten koken).
Voeg naar smaak nog wat zout toe.
Houd de soep warm.

Bak de chorizo in een pan tot harde, hartige stukjes en garneer de soep hiermee.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 grote courgette
225 gr. zelfrijzend bakmeel
200 ml. karnemelk
3 eieren
100 gr. geitenkaas, geraspt
1 eetlepel verse oregano, fijngehakt
1 eetlepel verse dille, fijngehakt
4-6 eetlepels olijfolie
4 rode tomaten, in plakken
4 gele tomaten, in plakken
½ eetlepel balsamico-azijn
Hulpmiddelen: keukenmachine

Courgettepannenkoekjes met tomatensalade

Bereiden
1. Rasp de courgette in de keukenmachine.
2. Meng in een kom zelfrijzend bakmeel met wat zout en voeg al roerend met een spatel de karnemelk en 75-100 ml koud water toe.
3. Voeg de eieren toe en roer alles tot een glad beslag.
4. Roer de geraspte geitenkaas, courgette, oregano, dille en versgemalen peper door het beslag.
5. Verwarm een beetje olie in een grote koekenpan en schep er 3 bergjes beslag in.
6. Bak de pannenkoeken tot er bovenop bubbeltjes komen.
7. Keer de pannenkoeken en bak de andere kant goudbruin.
Bak zo nog 12-15 pannenkoeken.
8. Klop in een kom een dressing van balsamico-azijn, 2 eetlepels olijfolie en wat zout en peper en schep de plakken tomaat erdoor.
9. Leg op elk bord een stapel pannenkoeken en leg de plakken tomaat ernaast.

Serveertip
Geen liefhebber van geitenkaas? Je kunt deze ook vervangen door pittige oude kaas of eventueel zelfs weglaten.
Ingrediënten voor 8 personen:
– olijfolie
– 16 verse salieblaadjes
– 2 rode uien, gepeld en in stukjes gehakt
– 2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in stukjes gehakt
– 2 wortelen, geschild en in stukjes gehakt
– 4 tenen knoflook, gepeld en in stukjes gehakt
– 2 takjes verse rozemarijn, alleen de blaadjes
– een half tot 1 vers rood Spaans pepertje, naar smaak, ontdaan van de zaadjes, fijngehakt
– zeezout en zwarte peper uit de molen
– 2 kilo Flespompoen, Onion squash of Musquee de Provence, gehalveerd, ontdaan van de zaden en in stukken gesneden
– 2 liter kippen- of groentebouillon van goede kwaliteit
– extra vierge olijfolie
Voor de croutons:
– extra vierge olijfolie
– 16 sneden ciabatta

Pompoensoep met croutons

Niets is lekkerder dan een warme kom soep op een frisse dag. Deze vegetarische seizoensoep zet je binnen no time op tafel en maak je extra lekker met de croutons, salie en ciabatta met Parmezaanse kaas.

Bereiden

1. Zet een heel grote pan op matig vuur en giet er een paar scheuten olijfolie in. Doe de salieblaadjes in de pan en bak ze ongeveer 30 seconden tot ze mooi donkergroen en krokant zijn. Schep ze vlug met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een stuk keukenrol in een kom – die blaadjes gaan op het laatst door de soep.

2. Zet de pan met de nu heerlijk geurige olijfolie terug op het vuur en doe er de ui, bleekselderij, wortel, knoflook, rozemarijnblaadjes en Spaanse pepertjes in, plus royaal peper en zout. Laat dit alles 10 minuten zachtjes bakken tot de groenten zacht en zoet zijn.

3. Roer er de pompoen en de bouillon door, breng de soep aan de kook en laat het ongeveer een half uur heel zachtjes koken.

4. Maak terwijl de soep staat te pruttelen de croutons. Sprenkel een beetje olijfolie op de sneden ciabatta, laat de olie een beetje intrekken en druk aan beide kanten van de sneden brood een beetje geraspte Parmezaanse kaas. Leg ze in een droge koekenpan met antiaanbaklaag en bak ze aan beide kanten goudbruin.

5. Pureer de soep wanneer de pompoen zacht en gaar is met een staafmixer of in een blender (maar als je wilt kun je de soep ook een beetje grof laten). Het allerbelangrijkste is dat je de soep nu proeft en perfect op smaak brengt.

6. Schep de soep in kommen en leg in elke kom twee croutons op de soep. Strooi er een paar van je krokant gebakken blaadjes salie over en besprenkel de soep met een scheutje extra vierge olijfolie van goede kwaliteit.