Follow Us

0639448425
vtv.meertuinders@gmail.com

Aardappelziekte (Phytophthora)

Aardappelziekte is een plantenziekte, die wordt veroorzaakt door de Phytophthora infestans, die tot de waterschimmels behoort.
Lang niet alle leden zullen weten, dat ook de moestuinverenigingen onder de landbouwwetten vallen.

Omdat bij beroepstelers grote economische belangen meespelen, dringt de sector er op aan om hobykwekers te verbieden aardappelen en/of tomaten te telen. Men vreest dat phytophthora vanuit de tuinen van nonchalante amateurtuiniers de teelten van de beroepstelers besmetten.
LTO-Nederland, een landbouworganisatie, verricht veel onderzoek naar deze ziekte. Een verbod voor amateurs om tomaten en aardappelen te telen is echter nog niet aan de orde, maar er zijn regels opgesteld, waaraan zowel beroepstelers als amateurs zich moeten houden.

Het is wettelijk verplicht om iets te ondernemen als er een aantasting te zien is op aardappelen of tomaten. Hierop wordt streng gecontroleerd en er kunnen boetes uitgedeeld worden. En…..ook tuinverenigingen kunnen dus gecontroleerd en beboet worden!

Met de nodige zorg en aandacht lukt het meestal wel om gezonde aardappelen te telen o.a. door het voorspruiten van de poters, vroege bij voorkeur resistente rassen te kiezen en water in de geulen te gieten i.p.v. sproeien over de planten.
Aangeraden wordt om bij broeierig, droog weer aardappels en tomaten preventief te bespuiten met een schimmeldodend middel.
Een goed werkend middel van Bayer is InFinito en in de tuinwinkel te koop, maar pas op: dit middel is niet toegestaan op tomaten!!
Lees hier alles over wat wel en wat vooral niet moet worden gedaan bij de bestrijding van deze ziekte op aardappels én tomaten.

 

Phytophtora veroorzaakt eerst bruinverkleuring en afsterving van de bladeren en stengels en uiteindelijk aantasting van de aardappels het zgn. ‘knolrot’ .
Ook op tomaat kan deze ziekte voor vroegtijdige afsterving zorgen. Aardappelen en tomaten staan bekend om hun gevoeligheid voor deze ziekte. Zij behoren tot het geslacht van de nachtschadeachtigen. Ook andere planten uit dit geslacht kunnen gevoelig zijn. Phytophthora kan zich in koude natte zomers snel verspreiden.

 

Slakken

Regelmatig is op ons complex sprake van een ware slakkenplaag en gaat door hun onverzadigbare vraatzucht veel met zorg gekweekt gewas verloren.
Vooral naaktslakken veroorzaken veel schade.
Maar gelukkig is er wel wat aan te doen!

 

Tips voor slakkenbestrijding

1. Slakken houden niet van een scherpe ondergrond. Fijngemalen schelpen of eierschalen rond de (aangetaste) planten strooien helpt. Volgens sommigen heeft gedroogd koffiedik het zelfde effect.

2. Slakken houden ook niet van scherpe kruiden zoals knoflook en bieslook.
Snijdt een bol knoflook in stukken en laat deze een dag in heet water trekken. Besproei vervolgens de bedreigde gewassen met het knoflookwater. De stukken knoflook kunnen tussen de planten worden gestrooid. Bieslook tussen bedreigde planten poten kan ook helpen.

3. Zorg dat er zo min mogelijk donkere en vochtige schuilplekken voor slakken zijn.

4. Geef bij voorkeur ’s ochtends water, zodat de grond ’s avonds weer droog is en dus minder aantrekkelijk voor slakken.

5. Probeer de belangrijkste natuurlijke vijanden van slakken, zoals vogels, egels en padden naar je tuin te lokken.

6. Slakken worden actief als de schemering invalt, dus dit is een goed moment om op slakkenjacht te gaan. Slakken hebben een geheugen en keren zo weer terug naar de plaatsen waar die heerlijke planten staan. Dus tref afdoende maatregelen.

7. De bierval is een beproefde, goed werkende methode. Graaf en bakje zodanig in, dat de rand iets boven de grond uitsteekt en vul met een mengsel van water en bier. Slakken zijn echte bierdrinkers, dus vallen ze in het bakje en verdrinken. Het mengsel moet wel dagelijks worden ververst.

8. Gebruik geen zout. Het veroorzaakt bij slakken een langzame en pijnlijke dood. Bovendien heeft zout een negatieve invloed op de bodemgesteldheid.

9. Kijk bij aankoop van bestrijdingsmiddelen voor slakken of deze niet schadelijk zijn voor andere dieren bijvoorbeeld egels!

Planten tegen plaagdieren

Er zijn tal van bloeiende planten die ons helpen om ongewenste bezoekers het leven zuur te maken.
Enkele bekende éénjarigen zijn:

* Afrikaantjes in de buurt van aardappelen, tomaten, bonen, wortelen en prei.
De geur werkt tegen witte vlieg, coloradokevers, draadwormen en andere schadelijke insecten.

* Goudsbloemen helpen tegen bladluizen, witte vlieg en aardappelkevers.

* Oost-Indische kers is uitstekend tegen luizen.

 

 

 

Maar er zijn ook diverse overblijvende kruiden, die ons behulpzaam zijn én bovendien prima in de keuken zijn te gebruiken:

* Lavendel en Munt houden mieren en bladluizen op afstand.

* Salie, Rozemarijn en Tijm houden het koolwitje weg bij koolsoorten.